Prohlaseni-starostky Page 1

Praktiky, se kterými jsme se mohli potkat třeba při prodeji hrnců nebo dek, dorazily do Mnichovic v trochu jiné podobě. Základ je ale stejný, žádné dobro v něm nehledejte...

PROHLÁŠENÍ STAROSTKY MĚSTA K POMLOUVAČNÉ TISKOVINĚ ASPIK (Asociace společností poskytujících internetovou konektivitu):

Prohlášení starostky města k tiskovině Výboru Nezávislého ICT průmyslu a Asociace společností poskytujících internetovou konektivitu. Majetek města hodláme před šmejdy bránit.

Milí občané a klienti městské internetové sítě Kosmonet,

jsem nesmírně hrdá, protože naše město dokázalo od roku 2006 vybudovat z dotačních financí internetovou síť, která poskytuje mnoho let občanům to nejkvalitnější internetové připojení a současně poskytuje zdarma služby všem veřejným institucím, jako jsou školy, školky, dobrovolní hasiči nebo obecní úřady v partnerských obcích. A tím se může pochlubit málokteré město. Zisky nejdou do kapes soukromých osob, ale do rozpočtu města a zpět do zkvalitňování sítě a do dalších veřejných projektů. Jsou to Vaše peníze a Vaše zisky, které se vracejí zpět k Vám.

Město Mnichovice bylo dlouhá léta největším a téměř monopolním poskytovatelem na trhu a zasloužilo se o rozvoj internetu ve více než 30 lokalitách v našem městě a okolí. Doba se ale mění. Jsme v 21. století, v digitální době a je stále těžší bojovat s konkurencí, kterou tvoří jednak mobilní operátoři s jejich „kouzelnými“ krabičkami na internetové připojení, disponující mnohem většími financemi, a na druhé straně někteří konkurenti používající ty nejhorší nekalé soutěžní praktiky - pomluvy, očerňování Kosmonetu, přetahování klientů, kteří mnohdy ani neví, koho si domů pustili a často ani nemají na poskytované služby smlouvu.
Město Mnichovice se snaží bojovat legálně a fér, a to pomocí zkvalitňování svých služeb jako je klientská podpora call centra denně, včetně víkendů a svátků do 22h, zjednodušení a zlevnění tarifů nebo pokládání optických vláken.

Protože se v současné době trh stále více konsoliduje a velcí, majetkově silní hráči skupují ty menší, rozhodlo se Zastupitelstvo města v polovině tohoto roku situace na trhu využít a nabídnout Kosmonet k prodeji. Stalo se tak zcela veřejně, rozhodnutím Zastupitelstva města a následně město ve výběrovém řízení vybralo poradenskou společnost, která celý prodej realizuje. Její odměna se počítá z ceny prodeje. Poradci mají letité zkušenosti s akvizicemi mnohem větších podniků než je Kosmonet a řada z těchto akvizic byla z oblasti telekomunikací. Osloveno bylo několik desítek firem na trhu a zájem o Kosmonet je velmi vysoký. Hlavním kritériem prodeje bude cena a garance úrovně poskytovaných služeb, které bude kupující zajišťovat. O případném prodeji rozhodne zastupitelstvo na veřejném zasedání.
Od prodeje Kosmonetu si slibujeme nejen příjem do rozpočtu města v řádech milionů korun, ale především další rozvoj sítě a služeb s vyšší kvalitou a rychlostí připojení díky dobudování optických sítí.

To, proti čemu se musím důrazně ohradit je lživý obsah tiskoviny Výboru nezávislého ICT průmyslu a Asociace společností poskytujících internetovou konektivitu. Na první pohled seriózní leták není ničím jiným než lživou kampaní jednoho z konkurentů, který se snaží prodej Kosmonetu narušit a získat svůj hospodářský prospěch. Dopis nehorázným způsobem pomlouvá Kosmonet, prodej sítě zpochybňuje a vybízí klienty k přechodu k jinému poskytovateli služeb s akčními předvánočními dárky. Několik poskytovatelů je na letáku uvedeno, tři z nich patří stejnému majiteli, na jehož adrese asociace sídlí. Mrzí mě, že se této firmě nedaří získávat zákazníky kvalitou a cenou svých služeb a uchyluje se ke šmejdským praktikám.

Proto město Mnichovice podalo trestní oznámení pro pomluvu (§ 184 Trestního zákoníku) a pro porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže (§ 248 Trestního zákoníku) a připravuje žalobu na ochranu proti zásahu do pověsti Veřejných služeb města Mnichovice a žalobu proti nekalé soutěži, spolu s návrhem na předběžné opatření.

Ujišťuji vás, že Kosmonet bude i nadále poskytovat své služby v maximální kvalitě a rychlostech a o budoucnost Kosmonetu a Vašeho připojení se nemusíte v žádném případě obávat. Kvalita poskytovaných služeb občanům našeho města a dalších obcí je jak pro mě, tak pro zastupitele prioritní. I my sami jsme soukromými klienty Kosmonetu.

Děkujeme za Vaši přízeň.

Mgr. Petra Pecková, starostka města Mnichovice

Text prohlášení v pdf zde
Prohlášení Výbor nezávislého ICT průmyslu, z.s.
Pomlouvačná tiskovina